avagy a Queen-jelenség Magyarországon

Hungarian Queen Fan Club - 1982 óta

Hungarian Queen Fan Club - 1982 óta

Amikor a Queen az Another One Bites the Dust-ban belekóstolt a diszkóba

2020. október 03. - queenklub

Amikor a Queen az Another One Bites the Dust-ban belekóstolt a diszkóba

 

A Queen zenéjét már akkorra is lehetetlen volt beskatulyázni: egy kis glam, egy kis hard rock, egy kicsit progresszív, egy kicsit pop. Miért ne próbálták volna ki a diszkót?

A dolog már 1979 óta érett – talán nem a legjobb időszaka volt annak, hogy egy együttes rászánja magát egy ilyen lépésre. A legtöbb poptörténész szerint a műfaj dicső napjai 1979. július 12-én véget értek, amikor a Diszkó Lerombolásának Éjjelén (Disco Demolition Night) számtalan diszkólemez égett a kukákban. Ezzel a Queen sokat nem foglalkozott, mert addigra már elkezdték a felvételeket a müncheni Musicland Studios-ban, amelyből végül az 1980-ban megjelent The Game című lemez lett.

Az Another One Bites The Dust ötlete John Deacon fejéből pattant ki. Egy vagány basszusfutam köré épült a dal – kicsit sötét hangulatú, száraz riff a Bernard Edwards féle Good Times-ból, amelyet a Chic adott elő és 1979 júniusában jelent meg. A dal fő vonalvezetését John rendezte, tartalmazott számtalan effektet, vastag ritmusgitár-futamokat, Roger Taylor tompán pufogó dobhangzását, valamint Freddie Mercury könyörtelen vokálját.

 „Sok soult hallgattam iskoláskoromban, mindig is érdekelt.” - mondta John 1996-ban a Bassist & Bass Techniques nevű lapnak. „Mindig is akartam egy ilyen dalt, mint az Another One Bites The Dust, de eredetileg csak a basszus alap és riff volt meg. Fokozatosan raktam össze, aztán a többiek is hoztak ötleteket.”

A Chic-féle Good Times-hoz való hasonlatosság nem a véletlen műve volt, mondta két Chic-tag is. „Deacon mellettem ült, amikor vettük fel a Good Times-ot” – nyilatkozta Nile Rodgers a Vibe magazinnak 1997-ben.

Bernard Edwards elmondta a New Musical Express-nek: „A Queen basszusgitárosa velünk lógott egy ideig a stúdióban, aztán lett a Queen-anyag (a Fred Bronson-féle The Billboard Book of Number One Hits című könyve szerint). „Amivel nincs is semmi baj. Amivel baj van, az a sajtó, akik azt állították, hogy lenyúltuk a dalt! El tudod ezt képzelni? A Good Times egy évvel azelőtt jelent meg, mint az Another One Bites The Dust. A sajtónak felfoghatatlan, hogy fekete zenészek is lehetnek innovatívak. Egyszerű nekik a képlet: a diszkófiúk lenyúlták a rock ’n roll dalt.”

2019-ben Brian May a Guitar magazine-ben azt nyilatkozta: „John gitárjátéka nagyon Nile Rodgers-es.” „John csodálta őt – mint mindannyian. John-ra nagy hatással volt, ehhez nem fér kétség. Micsoda csodálatos fickó Nile Rodgers! Saját zenei világa van, saját zenei eszközei.”

Az Another One Bites The Dust nem csupán egy ütős dal. A meglehetősen durva szöveg zord és könyörtelen (férfi)világot sugall. A „to bite the dust („fűbe harapni”) egy cowboyok által használt kifejezés, és először csak ez volt meg – csak ez a sor.” – árulta el John Mary Turnernek a Westwood One rádióban 1981-ben. „Amikor bementünk a stúdióba, volt nálam jópár dalszöveg, amit addig senki nem látott. Nem mutattam meg senkinek, annyira zavarban voltam miattuk.”

John hozzáállása nagyban azután változott meg, ahogy látta, hogy a többiek hogyan küzreműködnek a dal szalagra rögzítésében, mert rájött, hogy a szövegek nem passzolnak rá. „Megcsináltuk az alapot, ami kissé keményebb lett, így ez a cowboyos szöveg kicsit haloványnak és inkább viccesnek tűnt” – mondta. „Ezért úgy döntöttem, hogy a szöveget megváltoztatom, három különböző versszak is volt rá.”

A dal a The Game negyedik kislemeze lett, részben Michael Jackson bátorítására. „Michael javasolta, hogy adjuk ki kislemezen.” – mondta John a Bassist & Bass Techniques-nek. „rajongott a zenénkért, és járt rendszeresen a koncertjeinkre.” A dal az eladásokat tekintve a Queen egyik legsikeresebb kislemeze lett, a 2. helyezést érte el a Billboard Hot 100 slágerlistákon, a soul és a diszkó kategóriában is.

 „Gondoltam, hogy esetleg táncolható, de hogy ilyen sláger lesz, azt meg sem mertem álmodni. A lemezt is húzta magával, miután sok amerikai fekete rádióadó elkezdte játszani, ami korábban még nem történt velünk” – nyilatkozta John.

Az „Another One Bites The Dust” egy valószínűtlen keverék volt a klasszikus doszkókorszak végnapjaiban. A dal megtalálta a maga ellenségeit is a hitbuzgó keresztények közt. Azt állították, hogy amikor visszafelé játsszák le, az hallatszik a lemezen: „jó buli marihuánát szívni.” („It’s fun to smoke marijuana.”) "Akár ki is lehetne próbálni a számot visszafelé meghallgatni.”

Fordította: Rásó Attila

Forrás:

https://ultimateclassicrock.com/queen-another-one-bites-the-dust-disco/

süti beállítások módosítása